Iedereen weet inmiddels wat zich gisteren in Mediapark heeft afgespeeld. De 19-jarige Tarik Zahzah (student aan de Technische Universiteit Delft) liep met een nep wapen het gebouw binnen met de eis zendtijd te krijgen. Laat ik voorop stellen dat dit een zeer traumatische gebeurtenis moet zijn geweest voor de gegijzelden… En toch lukt het me niet om Tarik als monster en koelbloedige crimineel te zien.

IMG_2106

Wat ik wel zie is een kwetsbare en intelligente jongeman. Het is duidelijk zichtbaar dat hij niet vakkundig is op het gebied van gijzelen. Al gedurende de gijzeling zelf was hij berouwvol ten opzichte van de gegijzelden. Wat bezielde hem toch om zoiets te doen? Hoe kan het zijn dat een scheikunde student verandert in een gijzelaar? De media brengt hem in beeld als psychisch niet in orde, als sociopaat, een beetje apart.. Het is ironisch dat het juist deze media is waar de boodschap van Tarik voor bedoeld was.

Ik vind het vooral heel tragisch wat er gebeurd is, niet alleen voor de slachtoffers maar ook voor de dader. Ik keur absoluut zijn gedrag af, maar ik kan me niet voorstellen dat hij daadwerkelijk slechte intenties en een zwart hart heeft. Waarom wil je anders zo graag een boodschap delen die absoluut niet vervuld is met egoïsme maar juist uit zorgen voor anderen? Hoe kan het anders dat je zo respectvol omgaat met de gegijzelden? Zelfs al ben je resoluut tegen alles waar zij voor staan?

De nekharen van sommige mensen zullen nu rechtop gaan staan, want ik besef me heel goed dat medeleven met daders niet altijd heel goed valt. Het ligt misschien aan mijn (soms te) positieve mensbeeld…

IMG_2107