Iedere week passeert de volgende vraag de revue (of nou ja, de zoekbegrippen): ‘Maakt GHB dik’? Laat ik maar heel duidelijk zijn in mijn antwoord: ja, GHB maakt je dik. Vraag me niet precies hoe en wat, want dat weet ik niet. Ik heb er ook geen wetenschappelijk bewijs voor en ik heb ook geen zin om er verder zelf iets over op te zoeken, maar uit ervaring weet ik dat het waar is. Dankzij mijn verleden ken ik veel GHB-verslaafden (getsie, dat klinkt niet aardig en onwijs stigmatiserend) en ik heb dan ook mogen ervaren hoe hun lichaam is veranderd sinds het eerste moment van gebruik. Het gaat niet om een paar kilootjes babyvet, maar eerder om vijftig à zestig kilo uiterlijk schoon wat er bij aankomt. Zelf heb ik het etiket ‘polygebruiker’ opgeplakt gekregen, wat inhoudt dat ik eigenlijk aan alles verslaafd was met als hoofdverslaving speed en GHB. Dankzij deze combinatie viel ik juist af, maar het betekent ook dubbel zoveel met je leven spelen. Ik zou het je dus absoluut willen afraden.

Feitelijk wil ik je al het drugsgebruik afraden. Je weet vast al dat het slecht voor je is, dus laat ik mijn preek maar voor me houden. Het hielp bij mij ook niet echt destijds. Verslaafd raken aan drugs, dat gebeurt alleen oelewappers en zwakkelingen. Langzaamaan werd recreatief gebruik een gewoonte. Ik ging van in het weekend een jointje roken naar in het weekend een pilletje. Ieder weekend een pilletje werd al snel ieder weekend cocaïne en speed… Die combinatie werd ingeruild voor ieder weekend speed en GHB, wat vervolgens het menu van alledag werd. Het is niet dat ik op een dag opeens wakker werd als verslaafde. Het was een sluipend en kapotmakend proces waarin ik ieder aspect van mezelf verloren ben. Ik was mezelf niet meer. Drugs can change people.

De naarste nasmaak is echter toch die van GHB (als ik moet kiezen). GHB is de heroïne van vandaag de dag. Het is lichamelijk verslavend (in tegenstelling tot andere drugs). Je lichaam went aan de dosering en eist steeds meer. Plotseling stoppen na langdurig gebruik is levensgevaarlijk. Het kan je hart er mee laten stoppen. Het afkicken zelf is een hel. GHB is verleidelijker dan welke andere drugs dan ook. Je neemt een dopje en je hebt de avond van je leven (als je niet knock out gaat tenminste) en de dag daarna word je wakker zonder kater. Jeetje, gaf het maar een kater! Nu is de drempel om het te pakken veel te klein! Het pakt je in en het maakt je in love. De wereld wordt opeens een stuk zonniger. Naast de lichamelijk afkick is er dus ook nog de geestelijke en laat die nog vele malen zwaarder zijn dan de lichamelijke. Negen van de tien waarmee ik vroeger GHB gebruikte, zijn nog steeds verslaafd of….

Of ze zijn dood.

Think Twice Before Using Drug