Vannacht had ik – na een heel gezellige avond op het verjaardagsfeestje van een vriendin – een angstaanjagende nachtmerrie. Ik probeer nachtmerries altijd te ontcijferen, omdat ik geloof dat mijn onbewuste ik me via deze weg iets bewust wil maken. Deze nachtmerrie was er zo een waarna ik eventjes vol met angst wakker bleef, dus dat betekent voor mij dat het wel een heel belangrijke droom moet zijn.

Wat droomde ik? 

Ik droomde dat ik een meisje op een donkerbruin paard leerde kennen. Het meisje was weggevlucht omdat in haar was aangevallen en ik besloot haar te  redden. Helemaal alleen liep ik een groot bos in. In dat bos stond het kasteel waar dat meisje in woonde. Terwijl ik naar het kasteel liep, werd ik aangevallen door monsters. Ze gooiden stenen naar me. Zo snel als ik kon, rende ik het kasteel in en verstopte me in een verborgen kamer.

Wat betekent het? 

  • Meisje: in dromen staan mensen als symbool voor delen van je eigen persoonlijkheid.
  • Donkerbruin paard: vertegenwoordigt sterke, fysieke kracht. Je dient je ongetemde kracht te kanaliseren. Een donker of zwart paard duidt op mysterie, wildheid en het onbekende. Dit paard kan zelfs duistere krachten symboliseren.
  • Vluchten: vluchten voor de waarheid. Ook kunnen ze gevoelens van tekortkoming, mislukking of onzekerheid weergeven. Als je droomt dat je in paniek wegvlucht voor een vijand, kan het zijn dat je als je wakker bent jouw angsten niet onder ogen ziet.
  • Iemand redden: vertegenwoordigt een aspect van jezelf dat is verwaarloosd of genegeerd. Je probeert een manier te vinden om dit verwaarloosde deel van jezelf te uitten.
  • Bos: het bos staat voor het onbekende of onderbewuste. Als je droomt dat je door een bos loopt, duidt dit erop dat je terugkeert naar een onschuldig en spiritueel aspect van je karakter.
  • Kasteel: als je een kasteel ziet in je droom symboliseert dit beloning, eer, erkenning en het lof voor wat je bereikt hebt. Het voorspelt een gelukkige toekomst, omringd door de liefde van (jouw) kinderen, gulheid van buren en het comfort van vrienden. Je zou zelfs voorbestemd kunnen zijn voor een machtige positie.
  • Aangevallen worden: betekent de noodzaak om jezelf te verdedigen. Je voelt je gestrest, kwetsbaar en hulpeloos. Je kunt ook geconfronteerd worden met moeilijke veranderingen in je wakende leven.
  • Monsters: monsters staan voor eigenschappen die je lelijk of ongepast vind. Je zou ergens bang voor kunnen zijn, of bepaalde emoties hebben onderdrukt. Als je gevolgd wordt door een monster, duidt dit op verdriet of ongeluk in de nabije toekomst.
  • Stenen: Als je droomt over stenen kan dit ook duiden op morele kwesties en/of schuldgevoel.

Toegepast op mijn dagelijkse leven:

Na jaren werd mijn gelukkige toekomst eindelijk realiteit. Ik had alles goed op orde: heb een mooie baan, een leuk huisje en een nog veel mooier en liever kind. Ja, ik was gelukkig. Ik word omringd door liefde. Plots uit het niets was daar mijn grootste vijand: de hersentumor van mama. Het heeft heel mijn leven een stuk minder mooi gemaakt dan dat het was. Ik ga één van mijn dierbaarste mensen in het leven verliezen (aanval van het kasteel). Het meisje op het paard, ik dus, wordt door iedereen gezien als een krachtig en sterk persoon (het paard). Ik zie mezelf liever ook als krachtig en sterk dan als kwetsbaar en hulpeloos. Ik vlucht weg van de onzekerheid die de ziekte van mama met zich meebrengt en zoek toenadering bij mezelf. Het meisje op het  paard wordt door mij gered. Ik heb mijn kwetsbaarheid genegeerd, maar voel wellicht aan dat ik dit niet voor altijd kan blijven doen. Ik word aangevallen door monsters, mijn angst en schuldgevoel met betrekking tot mama’s ziekte. Het gevoel haar altijd tekort te schieten. Het niet goed te doen. En het is natuurlijk de confrontatie met het gegeven dat heel mijn leven gaat veranderen (en niet ten goede). Er zal verdriet en ongeluk zijn in de nabije toekomst. De monsters gooien met stenen die volgens mij staan voor het schuldgevoel wat ik continue heb, maar ook steeds probeer weg te stoppen. Ik vlucht voor de waarheid. Ik drink sinds mama’s diagnose geen alcohol meer en ik houd sterker vast aan mijn geloof (bos).

Deze droom heeft me weer veel inzicht gegeven… Nachtmerries zijn zo slecht nog niet.

Deze blog is in naam van jou,
Mijn heldin, mijn beste vriendin, mijn leven.
Maar vooral mijn moeder.

KLIK HIER VOOR MIJN ACTIE BIJ STOPHERSENTUMOREN.NL