No legacy is so rich as honesty.

Wie niet horen wilt, moet maar voelen. Het niet slapen heeft me zo opgebroken dat ik gisteren niet eens kon bloggen! Heel jammer dit…

Maar vandaag ben ik back in business! Ik wil het vandaag hebben over eerlijkheid. Het is sowieso iets wat ik heb geleerd met vallen en opstaan. Als kindszijnde ben ik mishandeld en ik heb veel huiselijk geweld meegemaakt. De boodschap vanuit thuis was luid en duidelijk: zorg dat niemand hier achter komt. Ik heb gelogen alsof m’n leven er van afhing. Ik heb maskers gedragen. Ik moest niet alleen liegen, maar ook zorgen dat ik me niet gedroeg als een kindje dat mishandeld werd. Wat een verschrikkelijke taak was dat! Het is overigens uiteindelijk ook mislukt. Als een docent in m’n buurt kwam, dan dook ik al helemaal weg. Reden genoeg voor de school om zich zorgen te maken.

Liegen is dus een karaktereigenschap geworden. Ik doe me vaak nog anders voor dan dat ik ben. Ik pas me automatisch aan op hoe de ander wil dat ik me gedraag. Hoezo manipulerend? 😉 Dit is wat ik geleerd heb. Het verandert misschien nooit meer. Liegen heb ik wel afgeleerd. Het was even zoeken naar de juiste manier van eerlijk zijn. Een tijdlang vertelde ik werkelijk alles wat in me opkwam. Ik was een open boek. Iedereen mocht weten over mijn duistere verleden. Ik vertelde random aan iedereen dat ik verslaafd was geweest (bang dat ze er op een andere manier achter zouden komen).

De eerste die me er op wees dat ik niet zo eerlijk hoefde te zijn was een docent van Avans Hogeschool. Ik hoefde helemaal niet aan iedereen te vertellen wat ik had meegemaakt. Het gaat helemaal niet iedereen aan dat ik fouten heb gemaakt! Dat heeft me tot het denken gezet. Nu merk ik dat ik bijvoorbeeld heel gesloten ben over mijn gevoel. Eerlijk zijn lukt me op dat stukje niet. Ik kan mijn emoties niet uitten. Soms ben ik bang voor reacties van anderen en zwijg ik over bepaalde keuzes die ik maak. Eerlijkheid is en blijft voor mij moeilijk. Ik kan de juiste balans niet helemaal vinden. Soms ben ik te eerlijk en soms zwijg ik te veel.

Ik spreek heel snel uit wat ik denk. Dat vind ik wel makkelijk. Normen en waarden die ik heb spreek ik ook heel snel uit. Soms allemaal iets te snel… Ik heb een nogal uitgesproken mening. Het woordje nee vind ik heerlijk om te zeggen. Als ik iets niet wil, als ik er geen zin in heb.. Dan zeg ik dat gewoon, zonder enige moeite.

Maar of ik ooit helemaal eerlijk zal zijn? I don’t know… Eerlijkheid bezorgt in ieder geval wel een stuk minder kopzorgen! 🙂