Ik ambieerde geen online oorlog met mede-bloggers. Het is niet mijn bedoeling om gevoelige snaren te raken, om mensen boos te maken of what ever. Mocht ik je wel enigszins geïrriteerd hebben, dan spijt me dit zeer. Het was niet eens mijn bedoeling om nogmaals een blog te schrijven over mijn visie op discriminatie ten opzichte van moslims. Het is echter zo dat ik geïnspireerd word vanuit mijn dagelijks leven, en dat de reacties die ik op mijn voorgaande blog heb gekregen voor mij zo bizar overkomen dat dit het meest spannende is wat ik vandaag heb meegemaakt. Uiteraard heb ik de reacties op het artikel van de heer/mevrouw Bron uitgebreid gelezen. Er wordt mij verweten dat ik niet ambitieus ben en dat ik te laat reageer. Begrijp me niet verkeerd, maar ik heb ook nog andere dingen te doen. 😉 Ik word dom en naïef genoemd. Dit zijn niet twee eigenschappen die ik mezelf zou willen toewijzen, maar goed.. dat ten zijde: vandaag staat mijn persoonlijke visie op racisten centraal. Mijn visie is gebaseerd op een wetenschappelijk artikel (Support for ethnic discrimination in the Netherlands 1979-1993: Effects of period, cohort and individual characteristics) van M. Coenders & P. Scheepers. Het is een redelijk oud artikel, wat wil zeggen dat het verouderd en irrelevant kan zijn.
In de vroege jaren ’90 nam het aantal gewelddadige racistische daden toe. Het electoraat van de Nederlandse extreem-rechtse politieke partijen groeide in de vroege jaren ’80 en de vroege jaren ’90. Etnische minderheden worden nadelig behandeld in de woning- en arbeidsmarkt. De centrale vraagstelling van hun onderzoek luidt als volgt: ‘Wat waren de effecten van de contextuele en individuele kenmerken wat betreft in hoeverre mensen in Nederland etnische discriminatie steunt vanaf 1979 tot 1993’?
Gezien het feit dat ik als dom wordt afgeschilderd in sommige van de reacties (beledigen is immers een makkelijke manier om de ander te overrulen) vind ik het wel toepasselijk om in te zoomen op het verband tussen opleidingsniveau en etnische discriminatie. M. Coenders en P. Scheepers formuleerden de volgende hypothesen: de steun voor etnische discriminatie is groter onder autochtone Nederlandse individuen met een relatief gezien laag opleidingsniveau, een laag inkomensniveau, onder degenen die afhankelijk zijn van sociale zekerheid, en onder degenen die in grote steden wonen. Na uitgebreid onderzoek wordt alleen het verband tussen opleidingsniveau en etnische discriminatie bevestigd. Hoogopgeleiden zijn minder snel geneigd om te discrimineren op basis van etniciteit. Het feit dus dat alleen domme mensen geloven dat de islam geen bedreiging vormt is niet helemaal correct. Kanttekening is wel dat etniciteit en geloofsovertuiging niet helemaal hetzelfde zijn, maar aangezien dit vaak door elkaar gehaald wordt vind ik het wel een goed standpunt om aan te nemen dat juist intelligente mensen de islam niet als bedreiging zien. Het wordt hoogopgeleiden aangeleerd om bronnen adequaat te kunnen beoordelen op betrouwbaarheid en validiteit, om niet zomaar uit te gaan van alles wat geroepen wordt in de media, om zelf op onderzoek uit te gaan en niet alles voor waar aan te nemen. Het wordt hoogopgeleiden aangeleerd om kritisch te zijn en ‘out of the box’ te denken.
Dit is niet om laagopgeleiden of ongeschoolden te bekritiseren. Hoogopgeleiden zijn beperkt tot het gebruiken van hun hersenen en weten niet om te gaan met hun handen. Dit is puur om het standpunt ‘alleen domme mensen verdedigen de islam’ naar beneden te halen. Hopelijk heb ik morgen wat boeiendere stof om over te kunnen schrijven.
Hartelijke dank voor uw aandacht, en tot snel!
18 januari 2014 at 13:28
Aardig geprobeerd, Anna, maar Coenders is een multiculturalist. Als je de moeite had genomen de stompzin “Angst van ‘het onbekende’ Een exploratief onderzoek naar de (achtergronden van) angstgevoelens van Marokkaanse en Turkse Nederlanders binnen de Nederlandse maatschappij” van Willem Beltman te lezen was je er achter gekomen. Nu kom je met een ]kkideologisch schrijfsel voor de dag en dat pleit niet voor je.
Citaat uit Beltman’s bagger:
‘Ontzettend zwart, pijnlijke opmerkingen, eigenlijk kan je teruggaan naar de 2e wereld oorlog. Hij behandelt de Islamieten zo, zoals Hitler en zijn volgelingen de joden behandelden.’ (Respondent 7: Marokkaanse vrouw, 30jr).
‘Negatief, Eén en al negatief. Ik zie niks positiefs, alles wat we hebben moet weg eigenlijk. Wij moeten weg eigenlijk. Ik denk dat hij dat het liefst wil eigenlijk. Alle Islamieten moeten weg.’ (Respondent 6: Marokkaanse vrouw, 23jr).
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.uu.nl%2Ffaculty%2Fsocialsciences%2FNL%2Fdienstverlening%2Fkennispunt%2Fpublicaties%2FRecent%2FDocuments%2FThesis_Willem%2520Beltman_totaal.pdf&ei=XHPaUvG8Dqea0QW0pID4Bw&usg=AFQjCNEaek_dlgIMtABYmtwAMrsXfVY6bA&bvm=bv.59568121,d.d2k
Je moet nog veel leren en een van de eerste dingen is je onnozelheid afleggen
19 januari 2014 at 23:30
Wat wil je hiermee precies zeggen?
18 januari 2014 at 15:49
De bevindingen van M. Coenders & P. Scheepers zijn eenvoudig te weerleggen, er is geen enkele andere groep waar zo veel interraciale relaties worden aangegaan als juist in die onderlaag van de bevolking. Men heeft toch niets te verliezen. Doordat men omgaat met de andere groep kan men ook op eenvoudige manier uiting geven aan kleine ongenoegens. Bijvoorbeeld kan de stelling ‘negers stinken’ alleen worden geuit door iemand die jarenlang heeft samen gewoond met een aantal mollige negerinnen. Blanken schijnen van dichtbij allemaal een beetje naar melk te ruiken, zelf kan ik dat niet waarnemen, maar het is mij van verschillende kanten verteld.
Het is jammer dat je met een nogal gedateerd stuk komt aanzetten om je gelijk te halen. In de afgelopen jaren is er meer en beter sociologisch onderzoek gedaan en hebben meer mensen over de kwestie na gedacht. Etnische tegenstellingen zijn vaak een probleem waar mensen gedwongen worden èn als zij geen keuze hebben. De hoger opgeleide mensen zijn zo verstandig hun kinderen naar blanke scholen te sturen. De middengroep woont in koophuizen in hun te hoge hypotheek-getto’s. De enige groep die een raakvlak heeft met het putje van de derde wereld is de laag opgeleide onderklasse, de voormalige PvdA-stemmers. En het moet bekend zijn dat men in eerste instantie alleen hulp kan verwachten van de eigen sociale, culturele of zelfs etnische groep. De andere groep is de àndere groep waar men gedwongen de competitie mee aan moet gaan. En daarom valt er per definitie geen hulp te verwachten van een andere groep. Als dan ook nog aan de zekerheden van het bestaan wordt geknibbeld dan is elke andere groep de tegenstander. Het maakt dan niet uit of het onderscheid dan taalgroep of ras, geloof of politiek is. De àndere groep is in het geval van een krimpende markt een geduchte tegenstander. Want die vechten óók voor het voortbestaan. In het verleden is vaak geen rekening gehouden met de oorzaken van dit fenomeen, dan kletst men een eind in de rondte om er een leuk verhaal van te maken. Dan gooit men het op racisme, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Het is in dit oogpunt wel grappig om te vermelden dat tegenwoordig het voornamelijk de autochtone blanke Nederlanders zijn die gediscrimineerd worden, daar hadden M. Coenders & P. Scheepers toen nog nooit van gehoord. De jaren tachtig waren idyllisch, maar ze komen nooit meer terug.
19 januari 2014 at 23:09
Beste vanhetgoor,
Alles is makkelijk te weerleggen. Wat u echter zegt over dat de onderlaag van de bevolking niets te verliezen heeft klopt natuurlijk niet. De competitie tussen allochtone Nederlanders en autochtone Nederlanders die in armoede leven is veel groter dan bij mensen uit de hogere sociale klassen. De hogere sociale klassen hebben minder competitie te voeren met allochtonen, omdat allochtonen zich (nu nog) voor het merendeel in de lagere sociale klassen bevinden. Dit gaat wel veranderen, omdat zij uiteraard ook steeds hoger opgeleid zullen zijn.
Waar u helemaal gelijk in heeft, is dat het artikel te oud is. Ik had inderdaad een recenter artikel moeten gebruiken. Hoe komt u er toch bij dat blanken worden gediscrimineerd? Waar haalt u dit vandaan? Kunt u mij uw persoonlijke ervaringen hiermee delen? Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik gediscrimineerd word op grond van het feit dat ik blank ben.
Het spijt me overigens dat ik een korte reactie geef, maar ik heb te veel reacties gekregen om overal uitgebreid op in te gaan. Ik heb op dit moment geen tijd om wat research te doen naar hoogopgeleiden die hun kinderen naar blanken scholen sturen en over de middengroep et cetera. Ik kan dan alleen mijn persoonlijke ervaringen delen, en dat is niet echt relevant op dit moment.
Groetjes,
Anna
22 januari 2014 at 00:46
Beste Anna, jij als “onderzoekster”, hoort toch te weten dat als jij dingen weerlegt je met feiten moet komen.
Op de website van de heer de Bron wordt veel gestaafd met feiten.
Weerleg ze dan!
Ik wacht nog steeds op een antwoordt op een zeer simpele vraag.
In welk land waar moslims de meerderheid OF minderheid vormen (of het nu soennieten of sjiieten zijn), leven zij vredelievend naast andere bevolkingsgroepen en/of religies?
Ik zou namelijk totaal niet weten waar dat met deze “fijne” religie mogelijk is.
En kom niet met Nederland want dat heb ik al in een ander blog van jou weerlegd.

Ook de reactie van mevrouw Geissler in een ander blog maakt al duidelijk waarom dat in Nederland niet opgaat.
Zo heb ik honderden voorbeelden (feiten) waarom dat niet zo is.
Dit heeft NIETS met racisme te maken, maar ik beschouw mijzelf als een realist die veel van de wereld heeft gezien en dus niet uitgaat van wat anderen zeggen.
Ik heb overigens 2 universitaire opleidingen afgerond en spreek 5 talen.
Dus begin er ook niet over dat een lage opleiding racisme in de hand werkt, zoals je hier doet.
20 februari 2014 at 21:28
Even terzijde, juist mensen die zich voor laten staan op hun intelligentie en hun opleiding, hebben geen enkel excuus om geen Arabisch te leren. En hoeveel mensen doen dat die de multicultuur verdedigen?
20 februari 2014 at 21:24
“onder degenen die afhankelijk zijn van sociale zekerheid”
Daarom ben ik voor een basisinkomen, en heb daarmee linkse groepen onder politieke druk gezet om actie te voeren tegen werken voor je “uitkering”(=loon beneden het minimum loon).
6 maart 2014 at 00:20
Beste oogenhand, ik vind werken voor een uitkering ook belachelijk! 😉 Ik denk dat het op zich goed is om mensen te stimuleren om te gaan werken, maar laat ze dan werken voor een iets hoger inkomen. Dan beloont het werken ook daadwerkelijk!